ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Κοντεύουν σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που οι κάτοικοι του Αγ. Δημητρίου ξεκίνησαν τον αγώνα για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου, ως δημόσιου χώρου πρασίνου. Ένας αγώνας που γεννήθηκε από την έλλειψη χώρων πραγματικά ανοιχτών για όλους, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να τους δίνουν ζωή δημιουργώντας εντός τους και όχι να είναι απλά περαστικοί καταναλωτές. Σε αυτά τα χρόνια, η Ανοιχτή Συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου έχει καταφέρει μέσα από οριζόντιες διαδικασίες να μεταμορφώσει το χώρο με τη δενδροφύτευση 400 δέντρων, καθώς και με τη γενικότερη φροντίδα των 33 στρεμμάτων. Παράλληλα, στα κατειλημμένα κτίρια φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια (παραδοσιακών χορών, καραγκιόζη, θεατρική ομάδα κ.α.) ενώ τον τελευταίο χρόνο φιλοξενείται και το αυτοδιαχειριζόμενο ωδείο, με 50 μαθητές. Όλα αυτά απευθύνονται πραγματικά σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, κάθως όλα τα εργαστήρια και τα μαθήματα γίνονται αχρήματα. Έτσι, μέσα από όλα αυτά, πέρα από τη διεκδίκηση του χώρου, προτάσσουμε και ένα καινούργιο μοντέλο διαχείρισης της ζωής μας.

Τον τελευταίο καιρό οι εξελίξεις γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ασυρμάτου, ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που η συνέλευσή μας έλεγε από την αρχή. Δεν είναι δυνατόν στους καιρούς που ζούμε, ένα “φιλέτο” σαν τον Ασύρματο να παραχωρηθεί έτσι αβίαστα στο Δήμο και τους κατοίκους του, χωρίς να προ-συμφωνηθεί η οικονομική εκμετάλλευσή του (με οποιονδήποτε τρόπο: είτε με εμπορική δραστηριότητα εντός του, είτε με απ’ευθείας οικονομικό αντάλλαγμα). Αυτός ήταν και ο λόγος που εξ’αρχής μας οδήγησε στο να ξηλώσουμε το συρματόπλεγμα και να μπούμε στο εσωτερικό της περίφραξης. Ο μόνος τρόπος για να δουν οι κάτοικοι τον Ασύρματο που ονειρεύονται, είναι να τον διεκδικήσουν. Και ο μόνος τρόπος για να τον διεκδικήσουν είναι να τον ζωντανέψουν.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: είμαστε υπέρ της παραχώρησης του Ασυρμάτου από την ΕΤΑΔ στο Δήμο. Θεωρούμε θετική την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της δημοτικής αρχής να μην πληρώσει για αυτήν την παραχώριση κανένα αντίτιμο. Δηλώσαμε όμως, ότι αν επιθυμεί πραγματικά να παλέψει για αυτό, θα πρέπει να το κάνει έμπρακτα. Με έκπληξη είδαμε την ανακοίνωση του δήμου που καλούσε τους κατοίκους σε συλλογικό καθαρισμό και της απαντάμε τα εξής: οι κάτοικοι καθαρίζουν και διαμορφώνουν τον Ασύρματο εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια και δεν έχουν ανάγκη το Δήμο να τους καλέσει για να το πράξουν. Ο Δήμος οφείλει να πράξει αυτά που του αναλογούν και όχι να περιορίζεται σε τέτοιου είδους επικοινωνιακά καλέσματα προς τους κατοίκους. Εμείς, συνεχίζουμε να παίρνουμε την τύχη του Ασυρμάτου στα χέρια μας, ενάντια σε κάθε καιροσκοπικό ή κερδοσκοπικό σενάριο και πέρα από κομματικές, θεσμικές ή επιχειρηματικές επιδιώξεις.

Παρακάτω παρατίθενται τα επικαιροποιημένα αιτήματά μας προς το Δήμο. Αν θέλει να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του μπορεί να ξεκινήσει υλοποιώντας αυτά.

Απαιτούμε:
1. Την επισκευή των φωτιστικών κολώνων και προβολέων περιμετρικά του πάρκου, καθώς και στις παιδικές χαρές.
2. Να συντηρηθούν επιτέλους οι παιδικές χαρές, τις οποίες ο Δήμος έχει εγκαταλείψει πλήρως στην τύχη τους.
3. Να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος στο νέο υποσταθμό της ΔΕΗ, να περιφραχτεί η εγκατάσταση και να δημιουργηθεί είσοδος για πρόσβαση στο πάρκο από την πίσω μεριά του Ασυρμάτου.
4. Να απομακρυνθεί, όπου αυτό υπάρχει, το αγκαθωτό σύρμα από την περίφραξη του εσωτερικού μέρους του πάρκου γιατί εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων.
5. Να συλλεχθούν, όπου είναι αναγκαίο να κοπούν, στο εσωτερικό τμήμα του πάρκου οι αχρηστεμένες κολώνες, καλώδια, αδρανή υλικά κλπ που είναι “φυτεμένα” στο έδαφος και τα οποία επίσης εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων.
6. Να κλαδευτούν στο εσωτερικό τμήμα του πάρκου τα ψηλά δένδρα, ενέργεια για την οποία απαιτείται γερανοφόρο όχημα του Δήμου.
7. Επίσης ζητάμε την παραχώρηση από το Δήμο των ξύλινων καθισμάτων (παγκάκια) τα οποία στοιβάζονται στην αποθήκη του, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο εσωτερικό τμήμα του πάρκου.

Κυριακή 9-6-2013
Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου
https://asyrmatos.espivblogs.net/

aitimata

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *