Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ
Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ
Πριν από τρία χρόνια, αποφασίσαμε αρχικά να κόψουμε σε κάποια σημεία το συρματόπλεγμα που περιέφρασσε τα 33 στρέμματα στο εσωτερικό του πάρκου για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόταν αφού είχε εδώ και χρόνια σταματήσει να χρησιμοποιείται από την Αεροπορία (μέχρι το ’80 λειτούργησε ως στρατόπεδο και στη συνέχεια ως κέντρο επικοινωνιών). Είχε προηγηθεί ένα μήνα νωρίτερα η πρόταση του τότε δημάρχου Λαζαρόπουλου να παραχωρήσει η Αεροπορία τη μισή έκταση στο Δήμο Αγίου Δημητρίου και στην άλλη μισή να κατασκευάσει Κέντρο Εκπαίδευσης Διασωστών Αεροπορίας. Εκτός από το αχανές -για τα δεδομένα μιας αστικής πλέον περιοχής- της έκτασης των 33 στρεμμάτων, διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος ανεπίσημα ήδη χρησιμοποιούσε μέρος του χώρου ως πάρκινγκ απορριμματοφόρων, νεκροταφείο χαλασμένων κάδων απορριμμάτων και κέντρο συλλογής ηλεκτρικών συσκευών προς ανακύκλωση. Επίσης, στο σημείο που σχηματίζεται ένας λόφος είναι σχεδόν βέβαιο ότι από κάτω βρίσκονται θαμμένα μπάζα και άλλα αδρανή υλικά. Τέλος, εκείνη τη περίοδο συζητιόταν έντονα και το ενδεχόμενο δημιουργίας στον Ασύρματο σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων του Δήμου πριν να μεταφερθούν στη χωματερή.
Με αυτή την εικόνα και αυτές τις προοπτικές για το τελευταίο ενιαίο κομμάτι του Ασυρμάτου (συνολικά το πάρκο έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα) αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα και συλλογικά. Από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή, οριζόντια και αμεσοδημοκρατική συνέλευση όπου ο καθένας/καθεμία θα μπορεί να καταθέτει ισότιμα τη γνώμη του, να συναποφασίζει και να συμπράττει. Η Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου κατέλαβε το εγκαταλελειμμένο κτίριο του στρατοπέδου όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.
ΤΡΙΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΙ) ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ
Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στον απελευθερωμένο χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου δεκάδες μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, παιδικές εκδηλώσεις, γιορτές, κούλουμα, συλλογικά φαγοπότια και ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια. Επίσης, έχουν λειτουργήσει (προφανώς χωρίς αντίτιμο) εργαστήρια κατασκευής ψηφιδωτών, θεάτρου σκιών, χειροτεχνίας και κούκλας για παιδιά, ξυλουργικών κατασκευών ενώ τη φετινή χρονιά λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση εργαστήρι εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης καθώς και θεάτρου σκιών για παιδιά, θεατρική ομάδα, χορωδία και ελεύθερο σχέδιο. Από τα τέλη του 2012 λειτουργεί στον Ασύρματο και το «Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο» (http://awdeion.blogspot.gr/) το οποίο έχει τη δική του διαχειριστική συνέλευση και απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν μουσική και λόγω οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης είναι αποκλεισμένοι από τη μουσική παιδεία.
Σε ότι αφορά τα 33 στρέμματα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής και φίλων της ιδέας ενός πράσινου και ανοιχτού Ασύρματου έχουν φυτευτεί βάσει σχεδίου περίπου 400 δένδρα τα οποία υποστηρίζονται από υποδομή αυτόματου ποτίσματος. Κατά καιρούς φυτεύεται και λαχανόκηπος με φρούτα, κηπευτικά και βότανα τα οποία χρησιμοποιούνται στα συλλογικά φαγοπότια. Το συρματόπλεγμα έχει απομακρυνθεί σε αρκετά σημεία και η πρόσβαση είναι δυνατή από αρκετές πλευρές του πάρκου. Η καινούργια δημοτική αρχή απομάκρυνε σταδιακά και ύστερα από συνεχείς πιέσεις τους χαλασμένους κάδους, τα κοντέινερ και τα απορριμματοφόρα. Βέβαια, το ιδιοκτησιακό παραμένει ασαφές καθώς η έκταση ενώ πέρασε από την Αεροπορία στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έτσι ώστε να παραχωρηθεί -όπως μας διαβεβαίωναν- κατόπιν στο Δήμο, πλέον ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου η οποία όπως δηλώνει «συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ, προωθώντας σε αυτό τα μεγάλα και ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα».
Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα του πάρκου που ανήκει στο Δήμο, σε αρκετές περιπτώσεις η Συνέλευση έχει αποτρέψει διάφορες «λαμπρές» ιδέες όπως την περαιτέρω τσιμεντοποίηση του πάρκου, την κατασκευή δύο επιπλέον γηπέδων 5×5, πάρκου skateboard και υπαίθριου τσιμεντένιου θεάτρου με γκαζόν ή την απόπειρα δωρεάν παραχώρησης μέρος του χώρου σε ιδιώτη για τη λειτουργία «Χριστουγεννιάτικου Χωριού» με περίπτερα που θα πωλούσαν προϊόντα και λούνα παρκ επί πληρωμή.
Σε αυτά τα τρία χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει το κατειλημμένο κτίριο που στεγαζόμαστε θέλοντας να προστατέψουμε τα 33 ενιαία στρέμματα αλλά και το σύνολο του Ασυρμάτου και παράλληλα να δώσουμε ζωή στο χώρο. Απευθυνόμενοι στους κατοίκους της περιοχής, μέσα από ανοιχτά και δημόσια καλέσματα και εκδηλώσεις προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο πρασίνου χωρίς εμπορευματικές χρήσεις, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η καθημερινότητα του οποίου να προκύπτει από τους ίδιους τους κατοίκους και όχι από ουρανοκατέβατους εργολάβους – τεχνοκράτες, ιδιοτελείς χορηγούς και χρηματοδότες και καριερίστες πολιτικούς. Επίσης, προσπαθούμε το κατειλημμένο κτίριο της συνέλευσής μας να είναι ένας χώρος ισότιμης συναναστροφής, ψυχαγωγίας, αμοιβαίας προσφοράς και αλληλεγγύης που να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε σέβεται τον ανοιχτό, αντιεμπορευματικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα της συνέλευσης.
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ
Δεν είμαστε αφελείς και η πραγματικότητα μας δεν είναι μονάχα ο Ασύρματος. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά σε τι καιρούς ζούμε. Ισοπέδωση μισθών και συνθηκών εργασίας, ανεργία και περιστασιακή υποαπασχόληση, αλλεπάλληλες αυξήσεις σε βασικά αγαθά, κατάργηση αυτού που είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε κοινωνικό κράτος (δημόσια υγεία – πρόνοια, παιδεία, ασφάλιση, συνταξιοδότηση κτλ.) με ταυτόχρονο πολλαπλασιασμό των κάθε είδους φόρων. Κι εκτός από τη ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου υπάρχει και μια τεράστια διανοητική και συναισθηματική φτώχεια. Η οικονομική κρίση εμφανίζεται είτε σαν μια φυσική καταστροφή διαρκείας που κάποτε θα περάσει ξαφνικά και ανεξήγητα όπως ξέσπασε είτε σαν μια τεράστια συνωμοσία κάποιων ομάδων ανθρώπων ξένων ή και Ελλήνων που εχθρεύονται ειδικά και μόνο την Ελλάδα. Λες και άμα κοιτάξει κανείς την ιστορία είτε τα τελευταία 15 έτη είτε τα τελευταία 150 δεν υπάρχουν διάφορα παραδείγματα τέτοιων κρίσεων.
Κι εμείς, για να μη χρεοκοπήσει το κράτος και οι τράπεζές του πρέπει να συνηθίσουμε να φτωχαίνουμε. Μέχρι νεωτέρας. Και να ζούμε σε μία κοινωνία ιδιώτευσης, ατομικισμού, προσωπικών διαψεύσεων και αγωνίας για το πώς θα μπορέσει ο καθένας μόνος του «να τη βγάλει καθαρή». Ακόμη και σε βάρος των άλλων. Σε μια κοινωνία που περισσεύουν οι νευρώσεις, η χαιρεκακία και ο κανιβαλισμός. Εξάλλου όλοι (οι υπόλοιποι) φταίνε. Αφού «όλοι μαζί τα φάγαμε». Εύγλωττο παράδειγμα το κόμμα με τη νεοναζιστική ιδεολογία και την ξεκάθαρα μαφιόζικη και παρακρατική δράση στο οποίο δυστυχώς στρέφεται ένα κομμάτι της κοινωνίας.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
Σε τέτοιους καιρούς ζούμε λοιπόν. Και αυτό που αντιτάσσουμε απέναντι σε όλα αυτά είναι η αυτοδιαχείριση, η οριζοντιότητα, η αυτενέργεια και η συλλογική δράση. Δεν έχουμε μαγικές λύσεις ούτε θέλουμε να προτείνουμε κάποιο συνολικό πολιτικό πρόγραμμα και κοινωνικό – οικονομικό μοντέλο. Μόνο για τον τρόπο είμαστε πεπεισμένοι: Οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται (σε κλίμακα εργασιακού χώρου, σχολικής μονάδας, γειτονιάς κ.ο.κ.), να συζητούν ισότιμα και να αγωνίζονται για όσα τους αφορούν και όχι να αναθέτουν ή να ελπίζουν ότι άλλοι θα τους λύσουν τα προβλήματα ή θα τους καλύψουν τις κάθε είδους ανάγκες με αξιοπρέπεια.
Τα πολιτικά στέκια και οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, τα κοινωνικά και πολιτιστικά κέντρα, οι συνελεύσεις γειτονιάς, οι συλλογικές κουζίνες και τα τοπικά κινήματα για τη προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων, είτε στεγάζονται σε κατειλημμένους χώρους είτε όχι, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι πέρα από την απομόνωση και την ιδιοτέλεια, μοιραζόμενοι και αξιοποιώντας από κοινού τις γνώσεις, τις δεξιότητες και το συναισθηματικό μας πλούτο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα και το σκοταδισμό που μας κατακλύζουν. Αυτό είναι που μας κάνει ενοχλητικούς για τους κρατούντες. Και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε…
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 9/2 11:00 ΜΕΤΡΟ ΔΑΦΝΗΣ
Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου
https://asyrmatos.espivblogs.net/