ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

 Έχουν ήδη κλείσει δύο χρόνια από τότε που οι κάτοικοι του Αγ. Δημητρίου ξεκίνησαν τον αγώνα για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου ως δημόσιου χώρου πρασίνου. Ένας αγώνας που ξεπήδησε από την ανάγκη για χώρους ανοιχτούς για όλους, όπου ο καθένας θα μπορεί να συνευρεθεί και να διασκεδάσει, χωρίς εμπορευματικές σχέσεις. Σε αυτά τα δύο χρόνια, η Ανοιχτή Συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου έχει καταφέρει μέσα από συλλογικές διαδικασίες να μεταμορφώσει το χώρο με το κόψιμο των συρματοπλεγμάτων και τη δενδροφύτευση 400 δέντρων. Παράλληλα, στις κατειλημμένες εγκαταστάσεις φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια (παραδοσιακών χορών, ψηφιδωτού, καραγκιόζη, χειροτεχνίας, κατασκευών, θεατρική ομάδα), τα οποία απευθύνονται προς όλους, προσπαθώντας να αποκατασταθεί η έννοια του δημόσιου αγαθού.

Σε αντίθεση, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές για χρόνια ακολουθούν τη δικιά τους πολιτική της αδιαφορίας, της μόνιμης παρουσίας ιδιωτικών συμφερόντων και διαγωνισμών κερδοφορίας. Ο Ασύρματος αφέθηκε επί σειρά ετών να κακοποιείται και να μολύνεται, αφού χρησιμοποιούνταν ως χώρος στάθμευσης απορριμματοφόρων και βαριών μηχανημάτων, χωματερή και χώρος απόθεσης μπαζών. Για αυτούς, οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι αποτελούν “φιλέτα”, τα οποία αφού αφεθούν στη μοίρα τους υποτιμούνται, και στη συνέχεια παραχωρούνται στους επίδοξους επενδυτές προς αποκομιδή κερδών. Η πολύχρονη ιστορία του Ασυρμάτου έρχεται να καταδείξει πως ο ρόλος τους περιορίζεται στη διαχείριση του δημόσιου πλούτου σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και όχι των κατοίκων της περιοχής.

Το γεγονός πως τον τελευταίο καιρό ο δήμος κινείται συγκαταβατικά προς τον αγώνα για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου, δε μας εφησυχάζει. Η ικανοποίηση μερικών αιτημάτων, τα οποία αποτελούν ούτως ή άλλως βασικές υποχρεώσεις του (απομάκρυνση των απορριμματοφόρων και μερικός καθαρισμός του χώρου), δε μας πείθουν για τις αγνές προθέσεις τους. Γνωρίζουμε καλά, πως το ζήτημα του Ασυρμάτου αποτελεί σημαντικό χαρτί στο ενεργητικό της θητείας μιας δημοτικής αρχής, και κατά συνέπεια φέρει μεγάλη προεκλογική αξία. Δε θα αφήσουμε κανένα δημοτικό άρχοντα, στα πλαίσια της ψηφοθηρίας, να λάβει πολιτική υπεραξία από αυτά που οι ίδιοι οι κάτοικοι μόνοι τους κατάφεραν να φτιάξουν.

Θεωρούμε θετική εξέλιξη την ανταπόκριση του δήμου σε κάποια από τα αιτήματά μας, σε καμία περίπτωση όμως, αυτό δε σημαίνει πως θα σταματήσουμε να προτάσσουμε τις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας. Μέχρι την απομάκρυνση όλων των συρματοπλεγμάτων και τη διάνοιξη εισόδων, τον άμεσο καθαρισμό από παλιά σίδερα και καλώδια που αποτελούν κίνδυνο ατυχημάτων. Μέχρι το χαρακτηρισμό και τη μετατροπή του Ασυρμάτου ως άλσους, χωρίς καμία παρέμβαση στα ήδη φυτεμένα δέντρα και χωρίς καμία προσθήκη τσιμέντου.

Γνωρίζουμε ότι θα διανύσουμε μια πολύχρονη διαδρομή μέχρι ο Ασύρματος να αποκτήσει τη μορφή ενός πνεύμονα υψηλού και πυκνού πρασίνου με την άνθιση εντός του, μη εμπορευματικών, συλλογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Για αυτό ακριβώς το λόγο θα συνεχίσουμε τη μάχη που δίνουμε δύο χρόνια τώρα στον Ασύρματο με συλλογικές διαδικασίες, χωρίς να χαριζόμαστε σε συμφέροντα, πολιτικές και πρόσωπα. Καλούμε όλους τους κατοίκους να συνδράμουν και να υποστηρίξουν το εγχείρημα, μέχρι να γίνει πραγματικότητα ο Ασύρματος που ονειρευόμαστε.

 

30/04/2012

 

Ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου

https://asyrmatos.espivblogs.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *