2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ

…οι κεραίες εκπέμπουν όλο και πιο δυνατα!

 

Κλείνουμε περίπου δύο χρόνια απο τότε που ξεκίνησε ο αγώνας των κατοίκων του Αγ.Δημητρίου για την ανάδειξη των ζητημάτων γύρω από τον Ασύρματο, την διεκδίκηση και διαμόρφωση του χώρου προς χρήση των πολιτών. Αισθανόμαστε την ανάγκη να επανατοποθετηθούμε πάνω στο θέμα όχι μόνο της απόδοσης της πρώην περιφραγμενης έκτασης του Ασύρματου στους κατοίκους, αλλά και στον χαρακτήρα που κατα τη γνώμη μας πρέπει να  έχει η διαμόρφωση και χρήση της.

Εκτιμούμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις της παραχώρησης της τελευταίας έκτασης του Ασύρματου απο την Πολεμική Αεροπορία(διαμέσου της ΚΕΔ) στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, παρόλο που κατέγραψαν ένα στοιχειώδες θετικό βήμα δεν πρέπει να μας καθυσηχάσουν. Αν κρίνουμε απο τους  «εύκολους» πανυγηρισμους της Δημοτικής Αρχής(Δ.Α.) και την ανυπαρξία (προς το παρόν) διαμορφωμένης πρότασης από μεριάς της, είμαστε επιφυλακτικοί για την εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου κατατεθεί αιφνιδιαστικά με τον μανδύα της «πράσινης» ανάπτυξης και της «οικολογίας» που χωράει τα συμφέροντα όλων (και λιγότερο βέβαια των πολιτών). Πόσο μάλλον που στη δημόσια διαβούλευση του Δήμου και παρόλη την πίεση των κατοίκων για ένα πράσινο άλσος, οι αοριστολογίες της Δ.Α. δείχνουν τη μη δέσμευση της προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα πληροφορίες μας λένε ότι επεξεργάζονται μελέτες και έργα που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις προτάσεις των κατοίκων.

Ιδιαίτερα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, είμαστε δυο φορές καχύποπτοι όταν η Δ.Α. «τάζει» «πράσινα άλση» χωρίς να προσδιορίζει τις χρήσεις και την «αξιοποίηση» ενός ελεύθερου δημόσιου χώρου. Ρωτάμε λοιπόν:

  • Μήπως, η Δ.Α. μαζί με την «αντιπολίτευση» του κ. Λαζαρόπουλου δεν ψήφιζαν από κοινού τις προηγούμενες μελέτες τσιμεντοποίησης του Ασύρματου;
  • Οι πολιτικοί τους χώροι δεν είναι επικεφαλείς στην εκστρατεία ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας στην Ελλάδα;
  • Οι ομοϊδεάτες τους στα κυβερνητικά πόστα δεν είναι αυτοί που χορηγούν «ευγενικά» με διαδικασίες fast track (βλέπε «επενδύσεις») σε ντόπιους και ξένους εργολάβους-επιχειρηματίες τον πλούτο και την περιουσία της χώρας;
  • Γιατί ο Ασύρματος να αποτελέσει εξαίρεση στην προσφιλή τακτική μοιράσματος κερδών σε ημέτερους ή σε «σοβαρούς» επιχειρηματίες που θέλουν να «επενδύσουν»;

Δυστυχώς στην εποχή της κυβέρνησης των Μνημονίων, της Τρόικα και του ΔΝΤ, καμιά «υπόσχεση» δεν μπορεί να διασφαλίσει την δωρεάν και ελεύθερη χρήση ενός δημόσιου χώρου όταν το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μπαίνουν στη ζυγαριά της ανταποδοτικότητας. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι της περιοχής μας και των γειτονικών δήμων θα αποκτήσουν ένα χώρο περιπάτου, ανάπαυλας, συζήτησης, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας ή θα κληθούν να χρυσοπληρώσουν τα «μεγάλα έργα» των γνωστών αετονύχηδων και των «μαγαζιών» που αυτοί θα φυτεύσουν αργότερα;

Δεν είμαστε επαγγελματίες διαφωνούντες, ούτε δικαστές των «καλών προθέσεων» της Δ.Α. Αλλά βάση των πεπραγμένων, των υποσχέσεων που μοιράστηκαν αφειδως και αυτών που θα έρθουν, κρατάμε πολυ μικρό καλάθι για τα σχέδια της Δ.Α. Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός ή μεθόδευση γίνει ερήμην των κατοίκων του Ασυρμάτου θα μας βρει απέναντι του.

Εμπιστευόμαστε και ενισχύουμε τη 2χρονη  προσπάθεια της Ανοικτής Συνέλευσης για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου, την υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή στον αγώνα εκατοντάδων συμπολιτών μας για ένα ανοικτό και πράσινο Ασύρματο.

 

Άγιος Δημήτριος. Μια συνοικία που έγινε ασφυκτική πόλη

 

Έχουμε περιγράψει και άλλες φορές την πολλαπλά επιβαρυμένη κατάσταση στον Άγιο Δημήτριο: περικυκλώνεται από τα νεκροταφεία 5 δήμων, ένα αμαξοστάσιο λεωφορείων, δύο σταθμούς Μετρό, ένα υπερμέγεθες εμπορικό κέντρο(Mall) και ένα σταθμό υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Καμια δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε  να μειώσει τους συντελεστές δόμησης, να κάνει μια πρόβλεψη για την βιωσιμότητα της συνοικίας μας, τον υπερπληθυσμό, το κυκλοφοριακό και την έλλειψη χώρων πρασίνου, με λίγα λόγια την ποιότητα ζωής. Ακόμα και οι τελευταίες αναπλάσεις που έχουν γίνει σε πλατείες έχουν κοινό παρονομαστή το άφθονο μπετόν και την εκτεταμμένη πλακόστρωση. Το πράσινο λάμπει δια της απουσίας του.

Στην τελευταία απογραφή(2011) ο Δήμος Αγ.Δημητρίου εμφανίζεται στην 9η θέση των πιο πυκνοκατοικημένων δήμων της χώρας με 14340 κάτοικους ανά τετρ.χλμ, ενώ γειτονεύει με τη Νέα Σμύρνη και τη Δάφνη που είναι εξίσου (και περισσότερο) πυκνοκατοικημένες περιοχές! Αν συνυπολογίσουμε ότι στην Αττική αναλογούν κατα μέσο όρο 2,5 τετρ.μέτρα πρασίνου ανα κάτοικο, δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα για την τύχη που πρέπει να έχει ο τελευταίος ελεύθερος δημόσιος χώρος που έχει απομείνει στον Άγιο Δημήτριο.

Πράσινο λοιπόν. Αποκλειστικά. Πράσινο και πυκνή φύτευση για να αντισταθμιστούν στο βαθμό του δυνατού τα προηγούμενα αίσχη που μας κληροδότησαν οι πολιτικές των προηγούμενων Δ.Α.. Κάθε άλλη λογική, που προτείνει κατασκευές (κολυμβητήριο, κ.α.) εντός του Ασύρματου και αναπλάσεις-διαμορφώσεις-τσιμεντοποιήσεις θα μας βρει απέναντι της.

 

Οι συλλογικές διαδικασίες και ο συμμετοχικός σχεδιασμός στον Ασύρματο

 

Από την πρώτη στιγμή της έναρξης αυτού του αγώνα, η προσπάθεια όλων αυτών που αγκάλιασαν την κινητοποίηση ήταν να αποκτήσουν ένα κοινό τρόπο ανταλλαγής απόψεων και λήψης αποφάσεων. Η μορφή οργάνωσης και συζήτησης επιλέχτηκε να είναι μια ανοιχτή, αμεσοδημοκρατική συνέλευση βάσης όπου ο καθένας θα μπορεί  να καταθέσει ισότιμα τη γνώμη του, να την υποστηρίξει και να συναποφασίσει δράσεις, κείμενα κτλ.

Θεωρούμε ότι έχουμε κερδίσει πολλά απο την εώς τώρα λειτουργία της συνέλευσης. Πρώτα απ’όλα, σε μια εποχή που βασιλεύει η ατομικότητα και που το κυρίαρχο πρότυπο είναι «ο καθένας μόνος του» δοκιμάσαμε στην πράξη την έννοια της συλλογικότητας. Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και  διαδρομές, χωρίς προαπαιτούμενα συζητήσαμε, αποφασίσαμε, υλοποιήσαμε έναν αρχικό σχεδιασμό διαμόρφωσης του Ασύρματου συνθέτωντας όλες τις απόψεις της συνέλευσης. Η πολύπλευρη δράση που αναπτύχθηκε περιλάμβανε δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό του χώρου, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο όποτε κρινόταν αναγκαίο, διοργάνωση συζητήσεων και πολιτιστικών γεγονότων.

Στο πλευρό μας έχουμε την σημαντική υποστήριξη επιστημόνων (γεωπόνοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, νομικοί, κ.α.) που μας έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για ένα σχέδιο διαμόρφωσης του Ασυρμάτου. Ανθρώπων ειδικών, καταρτισμένων στο αντικείμενο τους που δεν μετράνε την επιστήμη τους σε νούμερα με πολλά μηδενικά στο τέλος, αλλά με προτάσεις βιώσιμες, πρωτότυπες, εναλλακτικές και χαμηλού κόστους που υπηρετούν μια άλλη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, τον πολίτη και την πόλη που ζει και εργάζεται.

Δεν υιοθετήσαμε προκάτ, σοβαροφανείς δήθεν εναλλακτικές μελέτες, ούτε αναθέσαμε σε «ειδικούς» των projects και τους χορηγούς τους να μας φτιάξουν το άλσος των ονείρων μας. Απευθυνθήκαμε σε πρώτο πρόσωπο στους κατοίκους του Αγ.Δημητρίου και συνδιαμορφώσαμε από κοινού.

Καταλήξαμε όλοι μαζί σε ένα σχεδιασμό που δεν βασίζεται στο γνωστό μοτίβο ανάθεση-εργολαβία/φαγοπότι που έχει καταστρέψει πολλούς δημόσιους χώρους στην Αττική, αλλα στην εφαρμογή ενός δυναμικού σχεδιασμού-διαμόρφωσης που με τη συνεισφορά-εθελοντική εργασία των κατοίκων του Αγ.Δημητρίου κατάφερε να βάλει τα θεμέλια ενός Άλσους στον Ασύρματο.

Και όλα αυτά με προσεκτική διαλογή υλικών, χωρίς μόνιμες κατασκευές ή ανεπίστρεπτες παρεμβάσεις, με χαμηλό προϋπολογισμό και συμμετοχή εκατοντάδων φίλων της ιδέας ενός πράσινου και ανοιχτού Ασύρματου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια φυτεύθηκαν βάση σχεδίου μεγάλη ποικιλία από 250 δένδρα και εκατοντάδες θάμνοι τα οποία υποστηρίζονται από υποδομή αυτόματου ποτίσματος. Φτιάχτηκε επίσης με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος δημόσιος μπαξές στον Αγ.Δημήτριο που προσέφερε δωρεάν στους κατοίκους φρούτα και λαχανικά.

Εκτός των άλλων αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ ή εκατομμύρια σε μελετητικά γραφεία και εργολήπτες για την μεταμόρφωση ενός ελεύθερου χώρου…

 

Ο λαϊκός αντιεμπορευματικός πολιτισμός και οι κοινωνικές δραστηριότητες αναπόσπαστο κομμάτι του Ασύρματου που θέλουμε

 

Τα τελευταία δύο χρόνια εκτός από το «άνοιγμα» του χώρου του Ασύρματου στους κατοίκους και τη συνεχή διαμόρφωση του ως πράσινου άλσους, έχει αναπτυχθεί και μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες βραδιές λαϊκής, έντεχνης και ροκ μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, προβολές ταινιών, κουκλοθέατρο, παιδικές εκδηλώσεις, γιορτές, συλλογικές κουζίνες και ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια.

Οι  κατειλημμένες εγκαταστάσεις και ο χώρος κάτω από τους αιωνόβιους ευκαλύπτους δεν θυμίζουν πλέον τίποτα σε σχέση με το μίζερο και γκρίζο παρελθόν της εγκατάλειψης και της περιφραγμένης με συρματοπλέγματα αυθαιρεσίας των Δ.Α. Φιλοξενούν τα κύτταρα ενός νέου αυτό-οργανωμένου πολιτισμού που τόσο απουσιάζει από τη ζωή μας και έχει σημάνει την επιστροφή της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης στη γειτονιά μας.

Νέοι και «παλιοί» καλλιτέχνες της γειτονιάς μας και από άλλες συνοικίες, συμβάλλουν κάθε φορά αφιλοκερδώς στην διοργάνωση των εκδηλώσεων στοχεύοντας στην ανάδειξη ενός διαφορετικού αντί-εμπορευματικού πολιτιστικού πρότυπου. Τα κίνητρα τους δεν εκπορεύονται από το κέρδος, την προβολή και την εγωιστική ματαιοδοξία που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία παραγωγής «καλλιτεχνών», αλλά από τη βαθιά πεποίθηση ότι η λαϊκή τέχνη και ο εργατικός πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών σχέσεων και βιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας που δεν ανταλλάσσεται ή εμπορεύεται.

Σε αυτή την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα-αναζήτηση που αναπτύσσεται ταχύτατα, καλύπτοντας τα αλλεπάλληλα κενά επικοινωνίας, τις ανάγκες έκφρασης και την δημιουργική αναζήτηση διεξόδων και προβληματισμών, δεν μπορούμε παρά την ενθαρρύνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ιδιαίτερα στην εποχή μας που όλα τα σκιάζει η φοβέρα των Μνημονίων και η εξόντωση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, η αλληλεγγύη, η αυτό-οργάνωση, η αντίσταση και ο αγώνας σε επίπεδο γειτονιάς είναι έννοιες που θα αποκτούν ολοένα και πιο βαρύνουσα σημασία στην καθημερινή πάλη.

Γι’ αυτό και η Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου άνοιξε όλους τους χώρους της κατάληψης σε όποιον επιθυμεί να διοργανώσει οποιαδήποτε εκδήλωση: από τη συζήτηση μιας κοινωνικής ομάδας ή συλλογικότητας, μέχρι τον εορτασμό γενεθλίων και παιδικών πάρτι. Για να αποκαταστήσουμε επιτέλους και την χαμένη έννοια δημόσιου αγαθού, όπου όλοι μπορούν συμμετέχουν, να διοργανώνουν, να απολαμβάνουν με σεβασμό στην κοινή προσπάθεια έναν δωρεάν, ανοικτό και ελεύθερο χώρο, χωρίς να πρέπει να καταβάλουν αντίτιμο, χωρίς να τους είναι φραγμός η οικονομική τους κατάσταση.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση δημιουργήθηκαν δωρεάν πολιτιστικά εργαστήρια-χώροι που μπορεί ο οποιοσδήποτε να συμμετέχει και να δραστηριοποιείται. Λειτουργούν μέχρι τώρα ομάδα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εργαστήρι κατασκευής ψηφιδωτών, θεατρική ομάδα, πινκγκ πονγκ και προετοιμάζονται εργαστήρια διδασκαλίας κιθάρας και θεάτρου σκιών. Στο άμεσο μέλλον θέλουμε να φιλοξενήσουμε και μορφές οργάνωσης αλληλεγγύης όπως μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, υποστήριξη σε θέματα νομικά, λογιστικά, κ.α.

Ζητούμενο για εμάς είναι ο Ασύρματος να είναι ένας ζωντανός χώρος που να υπάρχουν ταυτόχρονα ο περίπατος και η συζήτηση, η ανάπαυλα και ο κοινωνικός προβληματισμός, το παιχνίδι και η αλληλεγγύη, το τραγούδι και ο χορός με την ιστορική-συλλογική μνήμη, η παράδοση του ακηδεμόνευτου λαϊκού πολιτισμού με το μέλλον του.

 

ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

 

Για να είναι ρεαλιστική μια ολοκλήρωση σε ενιαίο σύνολο των χώρων και χρήσεων του Ασυρμάτου ώστε να εξυπηρετούνται πρώτα απ’ όλα οι ανάγκες των κατοίκων, θα πρέπει πολλά να αλλάξουν στις πολιτικές των δημοτικών αρχόντων. Χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να γίνουν πράξη.

Πρώτα απ’ όλα αυτοί που διοίκησαν την πόλη μας, ποτέ δεν αντιμετώπισαν το πράσινο ως μια μεγάλη περιβαλλοντική ανάγκη αλλά ως συμπληρωματικό στοιχείο του κατασκευαστικού έργου που πραγματοποιούσαν και ευκαιρία εξυπηρέτησης ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων. Πολλά σημεία μέσα στην πόλη μας μαρτυρούν αυτή την πολιτική με κορυφαίο παράδειγμα τον Ασύρματο, που επί σειρά ετών κακοποιήθηκε, μολύνθηκε, έγινε χωματερή, πάρκινγκ απορριμματοφόρων, πεδίο εφαρμογής πολεοδομικών αυθαιρεσιών, στίβος διαγωνισμού κερδοφορίας των ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν ξεχνάμε και την πρόσφατη ποινικοποίηση του αγώνα των κατοίκων για τη διαφύλαξη του ρέματος της Πικροδάφνης και τη διγλωσσία της Δ.Α. επ’ αυτού.

Δεύτερον, η κατάτμηση των χώρων, οι περιφράξεις και η λογική της άθλησης ή του πολιτισμού επί πληρωμή ή με τη μόνιμη παρουσία ιδιωτικών συμφερόντων πρέπει να σταματήσει. Αρκετά κατέστρεψαν τον Ασύρματο οι «επιχειρηματίες» αφήνοντας πίσω τους απλήρωτους εργαζόμενους, λογαριασμούς και χρέη προς το δήμο αλλά και την τοπική αγορά. Ως εδώ με την αποκλειστική μονοπώληση από αθλητικά σωματεία των γηπέδων. Δικαιούνται οι νέοι και τα παιδιά μας να αθλούνται χωρίς να καταβάλλουν αντίτιμο στα γήπεδα. Να παίζουν με ελεύθερη είσοδο στις δημόσιες εγκαταστάσεις που «θεωρητικά» θα έπρεπε να είναι δωρεάν και ανοιχτές προς το κοινό, ενώ στην πράξη είναι κλειστές ή δεν αξιοποιείται στο μέγιστο η λειτουργία τους.

Είμαστε βαθιά πεισμένοι ότι τίποτε από όσα άλλαξαν τα τελευταία 2 χρόνια στον Ασύρματο δεν θα είχε πετύχει εάν δεν το ήθελαν, εάν δεν το πίστευαν οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου που πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Η αποφασιστική τους παρέμβαση, όταν χρειάστηκε, αποσόβησε τα χειρότερα που επιφύλασσαν οι δημοτικές αρχές και πίεσε για εξελίξεις προς το καλύτερο. Κόπηκαν τα συρματοπλέγματα, άνοιξε ο χώρος, ακυρώθηκαν τα σχέδια εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και η τσιμεντοποίηση. Η καθημερινή τους συμβολή στην διαμόρφωση του πάρκου, τη φροντίδα, την καθαριότητα δείχνει τις αυξημένες προσδοκίες που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής μας.

Η συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας στις πολιτιστικές δραστηριότητες τονίζουν την υπαρκτή ανάγκη ενός διαφορετικού πολιτισμικού πλαισίου.  Η ουσιαστική συζήτηση στις ανοικτές εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, τις συνελεύσεις, το συμμετοχικό σχεδιασμό υποδεικνύουν μια ανάγκη σε αρκετούς κατοίκους του Αγ.Δημητρίου να  οργανωθεί από τα κάτω, αμεδοσημοκρατικά ένα κίνημα διεκδίκησης ελεύθερων χώρων. Το κίνημα αυτό οφείλει να προστατεύσει, να αναδείξει, να κατακτήσει δημόσιους ελεύθερους χώρους που έχουν μπει στο στόχαστρο του ξεπουλήματος και της εκποίησης, όπως π.χ. το Ελληνικό.

 

Γνωρίζουμε ότι θα διανύσουμε μια πολύχρονη διαδρομή μέχρι ο Ασύρματος να αποκτήσει τη μορφή ενός πνεύμονα υψηλού και πυκνού πρασίνου με την άνθιση εντός του αντί-εμπορευματικών, συλλογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Έχουμε επίσης πλήρη επίγνωση του «πλαισίου» στο οποίο δίνουμε αυτό τον αγώνα, όπου σε μια επιδρομή του κεφαλαίου τσαλαπατιούνται δικαιώματα, κατακτήσεις χρόνων, μαζί και με αυτά εκποιούνται ελεύθεροι χώροι. Για αυτό ακριβώς το λόγο θα συνεχίσουμε τη μάχη που δίνουμε 2 χρόνια τώρα στον Ασύρματο με συλλογικές διαδικασίες, χωρίς να χαριζόμαστε σε συμφέροντα, πολιτικές και πρόσωπα. Βήμα βήμα θα πλάσουμε τον Ασύρματο που ονειρευόμαστε…

 

Από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, την Περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,

ΖΗΤΑΜΕ:

  1. Τον άμεσο χαρακτηρισμό του Ασύρματου ως άλσους.
  2. Την υλοποίηση της απαίτησης των κατοίκων για ένα ενιαίο και ανοιχτό πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου χωρίς εμπορευματικές δραστηριότητες και κατακερματισμένες χρήσεις.
  3. Την οριστική απομάκρυνση της Πολιτικής Αεροπορίας από τον Ασύρματο και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της για τις ανάγκες των κατοίκων.
  4. Την οριστική απομάκρυνση των απορριμματοφόρων, κάδων και των μηχανημάτων από το πάρκο με ταυτόχρονη αποκατάσταση του χώρου που καταλάμβαναν.
  5. Την διαμόρφωση εισόδων, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος των πολιτών στο χώρο του Ασυρμάτου. Αυτό περιλαμβάνει και την απομάκρυνση όλων των συρματοπλεγμάτων περίφραξης.
  6. Τον άμεσο καθαρισμό από παλιά σίδερα, καλώδια, πεσμένες κεραίες, στύλους και επικίνδυνα συρματοπλέγματα.
  7. Την τακτική συντήρηση των υποδομών φωτισμού και την καθαριότητα του χώρου.
  8. Την μετατροπή της καφετέριας, σε συνεταιριστικό εντευκτήριο με ιδιαίτερη πρόνοια στους ηλικιωμένους και ανέργους, που να παρέχει τα αγαθά του(καφέδες, αναψυκτικά, ποτά κ.α.) σε χαμηλές τιμές, όπως είχε περιγράψει η Ανοιχτή Συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου σε προηγούμενη πρόταση της.
  9. Την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων γηπέδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου (2 γήπεδα ποδοσφαίρου, 1 μπάσκετ, 1 τένις), ώστε να εξυπηρετούν πρώτα απ’ όλα και χωρίς προϋποθέσεις τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν και ελεύθερο αθλητισμό.
  10. Το άνοιγμα του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
  11. Την κατεδάφιση της παράνομης εξέδρας εκδηλώσεων(έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά και η Πολεοδομία).
  12. Την απομάκρυνση του αποθηκευτικού χώρου του Δήμου από την πλευρά της Ασυρμάτου και των υλικών που έχουν συσσωρευτεί εκεί, ώστε να διατεθεί στους κατοίκους.
  13. Την επιδιόρθωση όλων των παιχνιδιών στις δύο παιδικές χαρές και την αντικατάσταση του χαλασμένου ή επικίνδυνου εξοπλισμού τους.
  14. Την απαγόρευση της στάθμευσης περιμετρικά του χώρου εκδηλώσεων.

 

6/11/2011

Ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου

https://asyrmatos.espivblogs.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *