4 χρόνια για έναν Ασύρματο πράσινο και ανοιχτό για όλους

 

4 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Κάποτε ο Ασύρματος ήταν μία περιοχή αποκλεισμένη για τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι μεγάλωναν στις γειτονιές γύρω του χωρίς να ξέρουν τι υπάρχει πίσω από την περίφραξη. Το Νοέμβρη του ’09 κόπηκαν τα συρματοπλέγματα και οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με το θέαμα της εγκατάλειψης που επικρατούσε μέχρι τότε στα 33 στρέμματα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας δεσμεύονται να υπερασπιστούν και να φροντίσουν τον Ασύρματο. “Ετσι γεννιέται η Ανοιχτή Συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου, η οποία διαχειρίζεται το χώρο. Μέσα από οριζόντιες διαδικασίες καταλαμβάνονται τα κτίρια εντός, αφαιρούνται πολλά συρματοπλέγματα, πραγματοποιούνται δενδροφυτεύσεις, εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα κ.α. Ο Ασύρματος είναι ζωντανός χάρη σε παιδιά, νέους και ηλικιωμένους, που έχουν βρει σε αυτόν μία νησίδα πρασίνου μέσα στο τσιμέντο. Ένα μέρος που μέχρι πριν λίγο χρησιμοποιούταν για στάθμευση απορριματοφόρων και ως χωματερή απόθεσης μπαζών.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν γίνει και ο Ασύρματος μετατρέπεται βήμα βήμα σε έναν πραγματικά δημόσιο χώρο πρασίνου με παραπάνω από 400 δέντρα. Παράλληλα με τη διαμόρφωση της έκτασης, στα κτίρια που ήδη υπήρχαν, φιλοξενούνται διάφορα εργαστήρια (ομάδα παραδοσιακών χορών, ελεύθερου σχεδίου, ζογκλερικών, θεατρική ομάδα) και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ από πέρυσι φιλοξενείται και το Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι ο αντι-εμπορευματικός χαρακτήρας του Ασυρμάτου. Μία διαφορετική πρόταση πολιτισμού, χωρίς τη μεσολάβηση χρημάτων, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει και να παράγει πολιτισμό.

Στην εποχή της κρίσης που διανύουμε αλλά και πριν και μετά από αυτήν, όπου όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, ο τρόπος που λειτουργεί η Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου προτάσσει την αυτοοργάνωση. Στη βάση της ισότητας και της αλληλεγγύης, απορρίπτουμε τη λογική της ανάθεσης σε πεφωτισμένους ηγέτες και παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Αντιστεκόμαστε στην επίθεση που δεχόμαστε και αγωνιζόμαστε για τη συλλογική ικανοποίηση των αναγκών μας, όπως η ανάγκη για ελεύθερους και ανοιχτούς για όλους χώρους πρασίνου.

Τον τελευταίο καιρό οι εξελίξεις γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ασυρμάτου, ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που η συνέλευσή μας έλεγε από την αρχή. Δεν είναι δυνατόν στους καιρούς που ζούμε, ένα “φιλέτο” σαν τον Ασύρματο να παραχωρηθεί έτσι αβίαστα στο Δήμο και τους κατοίκους του, χωρίς να προ-συμφωνηθεί η οικονομική εκμετάλλευσή του (με οποιονδήποτε τρόπο: είτε με εμπορική δραστηριότητα εντός του, είτε με απ” ευθείας οικονομικό αντάλλαγμα). Ο μόνος τρόπος για να δουν οι κάτοικοι τον Ασύρματο που ονειρεύονται, είναι να τον διεκδικήσουν. Και ο μόνος τρόπος για να τον διεκδικήσουν είναι να τον ζωντανέψουν στο σήμερα, χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διάφορες γραφειοκρατικές μηχανορραφίες. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: είμαστε υπέρ της παραχώρησης του Ασυρμάτου από την ΕΤΑΔ στο Δήμο. Θεωρούμε θετική την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της δημοτικής αρχής να μην πληρώσει για αυτήν την παραχώρηση κανένα αντίτιμο. Τονίζουμε όμως, ότι αν ο Δήμος επιθυμεί πραγματικά να παλέψει για αυτό, θα πρέπει να το κάνει έμπρακτα και στο βαθμό που του αναλογεί.

21/9/2013

Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου

https://asyrmatos.espivblogs.net/

(συνέλευση κάθε Δευτέρα κατά τις 20:00)

 Posted by at 11:46

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

css.php