ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ

ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ

Η Ανοικτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου, μια συλλογικότητα που φτιάχτηκε το 2009 για να διεκδικήσει τον δημόσιο και ανοικτό χαρακτήρα του χώρου του Ασυρμάτου,είναι ενάντια στη πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκδήλωσης με υποχρεωτικό αντίτιμο και ελεγχόμενη είσοδο. Κάθε χρόνο από το 2009 που σπάσαμε τα συρματοπλέγματα, πραγματοποιούνται στο πάρκο πολλές εκδηλώσεις: προβολές, σχολικές εορτές, συναυλίες, γλέντια, κάποιες φορές με εκατοντάδες θεατές. Σ’ όλες όμως τις εκδηλώσεις η πρόσβαση είναι ελεύθερη χωρίς να είναι υποχρεωμένος κανείς να αγοράσει ή να καταναλώσει οτιδήποτε. Ενώ τα όποια στοιχεία κατανάλωσης (π.χ. μπύρα, σουβλάκια) είναι προαιρετικά και στοιχειώδη και δεν αλλοιώνουν τον ανοικτό και δημόσιο χαρακτήρα των εκδηλώσεων. Κάτι το οποίο τηρήθηκε και στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Δήμο Αγίου Δημητρίου. Δεν είμαστε αντίθετοι με τις συναυλίες που έχουν εισιτήριο. Απλώς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνονται σε άλλους χώρους και όχι σε πάρκα και σε πλατείες. Για τους παραπάνω λόγους σταθήκαμε κριτικοί απέναντι στη μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 02/07 στον Ασύρματο από τοπικό σύλλογο, εκδήλωση που από την αρχή παρουσιάστηκε ως κλειστή με αντίτιμο 10 ευρώ.

Πράγματι, ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η εκδήλωση δικαίωσε τους φόβους μας και τις επιφυλάξεις μας: οι μπροστινές είσοδοι στο πάρκο ήταν κλειστές εκτός από την είσοδο της οδού Ελπίδος όπου είχε μπει το κιόσκι των εισιτηρίων ενώ κιγκλιδώματα είχαν τοποθετηθεί με τρόπο που να κόβουν το πάρκο στα δύο εμποδίζοντας τη κυκλοφορία καθώς και κάθε οπτική επαφή με τη συναυλία. Επιπλέον αυτή την ατμόσφαιρα συμπλήρωναν οι σεκιουριτάδες (ιδιωτική αστυνομία). Να σημειώσουμε ότι στη περίφραξη του πάρκου αντέδρασαν κάτοικοι της γειτονιάς και μέλη των συλλογικοτήτων που φιλοξενούνται στο πάρκο και οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ανοίξουν την είσοδο. Επίσης έχει σημασία ότι τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πάρκο που ουδόλως παραβίαζαν τον ανοικτό του χαρακτήρα.

Το Ανοικτό Πάρκο του Ασυρμάτου του οποίου την ολοκληρωτική μεταβίβαση στο Δήμο εορτάζουμε μετά βαΐων και κλάδων μετατράπηκε για μερικές ώρες σε νυχτερινό κέντρο παρά την απόφαση της δημοτικής αρχής την οποία προσυπογράφουμε και περιμέναμε να τηρηθεί από την ίδια τη Δημοτική Αρχή. Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:

«Ο χώρος παραχωρείται με την προϋπόθεση ότι δεν εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο του πάρκου στους μη έχοντες πρόσκληση και η μόνη περιφρούρηση από το σύλλογο θα γίνεται στο χώρο των τραπεζιών» (Αποφάσεις 199/2016 και 216/2016).

Έχει σημασία ότι στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το εν λόγω θέμα, που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο στις 06/07/2016, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και από τη δημοτική αρχή εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη μη τήρηση της δέσμευσης του δημοτικού συμβουλίου να διαφυλάξει την απρόσκοπτη κυκλοφορία στο πάρκο κατά τη διάρκεια της εν λόγω εκδήλωσης.

Δικαιούμεθα να αποδώσουμε ευθύνες στη δημοτική αρχή διότι παρά τις δεσμεύσεις της δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον ανοικτό και προσπελάσιμο χαρακτήρα του πάρκου κατά τη διάρκεια ενός εμπορικού κατά βάση γεγονότος. Η παραγωγή πολιτισμού που είμαστε σίγουροι ότι αποτελεί μέριμνα και των τοπικών συλλόγων δεν προάγεται με σεκιουριτάδες και αποκλεισμό όσων δεν μπορούν να πληρώσουν, επιπλέον σε μια περίοδο έντονης φτωχοποίησης.

Εμείς ως Ανοικτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου θα συνεχίσουμε τη δράση μας για την υπεράσπιση του ανοικτού και δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου αλλά και για τη προαγωγή του πολιτισμού του μοιράσματος και της συμμετοχής.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *