Παρεμβαση της συνελευσης στο δημαρχειο

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο συνέντευξη τύπου με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό του Ασυρμάτου. Η ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδήκηση του Ασυρμάτου ήταν εκεί, όπου και διαβάστηκε το εξής κείμενο, το οποίο αποτυπώνει την θέση της συνέλευσης σε αυτό το θέμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΣΤΗ ΚΕΔ

Μακάρι να υλοποιηθεί η ανακοινωθείσα από τη δήμαρχο Αγίου Δημητρίου παραχώρηση της έκτασης των 32 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο λαό του Αγίου Δημητρίου. Κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα, μεταξύ άλλων, της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου.

Μέχρι να οριστικοποιηθεί η παραχώρηση μένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς το φορέα που μεσολαβεί και συγκεκριμένα ως προς την ΚΕΔ και τους όρους παραχώρησης (οικονομικοί και άλλοι) αφού η παραπάνω υπηρεσία πρωτοστατεί στο ξεπούλημα της δημόσιας γης και πλούτου.

Η εν λόγω παραχώρηση, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων αλλά και των δημοτικών αρχών. Θα ήταν δε απείρως προτιμότερο αν πέρναγε κατευθείαν στο δήμο. Ρωτάμε λοιπόν τους υπεύθυνους να μας εξηγήσουν γιατί δεν γίνεται αυτό;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η μεγαλύτερη έκταση των 75 στρεμμάτων ήταν περιφραγμένη, απρόσιτη στους κατοίκους, κρύβοντας το ένοχο μυστικό των δημοτικών αρχόντων: χώρος στάθμευσης απορριμματοφόρων και βαριών μηχανημάτων, χωματερή απόθεσης μπαζών, τρίμματος ασφάλτου και παλιοσίδερων, θαμμένοι κάδοι απορριμμάτων, κ.α. Οι υπόλοιπες εκτάσεις περιλάμβαναν εγκαταλελειμμένα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, σπασμένες πλακοστρώσεις, ασυντήρητους θάμνους, δένδρα και πράσινο. Στις δε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις μονοπωλούν τη λειτουργία τους αθλητικά σωματεία ή εμπορευματοποιείται η χρήση τους. Να σημειώσουμε ότι η αυθαιρεσία κυριαρχεί στο χώρο του Ασύρματου όπου η ΔΕΗ εγκατέστησε υποσταθμό, ο Δήμος ανήγειρε παράνομη τσιμεντένια εξέδρα και ο ιδιώτης που εκμεταλλεύτηκε την καφετέρια επέκτεινε παράνομα το κτίσμα, ενώ χρωστάει και πολλά νοίκια.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η απελθούσα δημοτική αρχή του κ. Λαζαρόπουλου σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 24.09.2009 θέλησε να παραχωρήσει έκταση του Ασύρματου στην Πολεμική Αεροπορία για την ανέγερση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης διασωστών! Η πρόταση καταψηφίζεται οριακά. Ευτυχώς κατόπιν κινητοποίησης από τους κατοίκους σταμάτησε αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση.

Στη συνέχεια, σε λαϊκή συνέλευση που είχε καλεστεί από την ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Αγίου Δημητρίου, ανοίγεται για πρώτη φορά δίοδος εντός του πάρκου με αφαίρεση συρματοπλέγματος. Τότε πραγματοποιείται και η πρώτη δενδροφύτευση. Παράλληλα, γίνεται η οικειοποίηση ενός κτιριακού χώρου για την κάλυψη των διαρκών αναγκών του αγώνα. Στις 03.06.2010 ο τότε Δήμαρχος καλεί κάτω από την πίεση των δημοτών σε δημόσια διαβούλευση για την παρουσίαση σχεδίου ανάπλασης 14 στρεμμάτων του Ασύρματου. Παρουσιάζεται «φρεσκαρισμένη» μελέτη προϋπολογισμού 3,6 εκ. ευρώ (που είχε επεξεργασθεί επί δημαρχίας Ειρηνάκη) που πλαστικοποιεί-τσιμεντοποιεί τον χώρο(θέατρο από μπετόν, γήπεδα 5×5, πίστα skateboard, κ.α.). Η έντονη αποδοκιμασία των κατοίκων είναι χαρακτηριστική τόσο στην διαβούλευση όσο και στο δημοτικό συμβούλιο που θα ακολουθήσει όπου η πρόταση τίθεται σε ψηφοφορία. Τελικά η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων ωθεί το δημοτικό συμβούλιο στην καταψήφιση του σχεδίου.

Ο λόγος που αναφέρουμε τα παραπάνω είναι για να δείξουμε ότι η ιστορία του ασυρμάτου έχει πολύ παρελθόν και ακόμα περισσότερο μέλλον. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ήδη οι κάτοικοι της γύρω περιοχής (και όχι μόνο) έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από κάθε αρχή, δημοτική ή κρατική, που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Άμεσες λοιπόν προτεραιότητές μας είναι, :

-να φύγουν άμεσα τα απορριμματοφόρα από το εσωτερικό του Ασύρματου

-να βελτιωθούν οι είσοδο πρόσβασης προς το εσωτερικό του χώρου

-να απομακρυνθούν τα μεγάλα αντικείμενα (όπως οι πεσμένες κεραίες) προκειμένου να μην αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς

-να διαμορφωθεί στον χώρο δημοτική αποθήκη με τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να διατίθενται υπεύθυνα στους κατοίκους που φροντίζουν τον χώρο (από τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν)

-να μη δοθεί και πάλι η καφετέρια σε κάποιον επίδοξο επιχειρηματία ιδιώτη.

Παρά τα επανειλημμένα σχετικά αιτήματά μας, και ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 32 στρεμμάτων, έχουμε βρει ένα τείχος σιωπής τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τωρινή δημοτική αρχή.

Διεκδικούμε:

  1. Τον άμεσο πολεοδομικό χαρακτηρισμό του Ασύρματου ως άλσους.
  2. Την υλοποίηση της απαίτησης των κατοίκων για ένα ενιαίο και ανοιχτό χώρο πρασίνου χωρίς εμπορευματικές δραστηριότητες και κατακερματισμένες χρήσεις.
  3. Την απομάκρυνση της Πολιτικής Αεροπορίας από τον Ασύρματο και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της για τις ανάγκες των κατοίκων.
  4. Τη διαμόρφωση εισόδων, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος των πολιτών στο χώρο του Ασύρματου. Αυτό περιλαμβάνει και την απομάκρυνση των επικίνδυνων συρματοπλεγμάτων περίφραξης που εμποδίζουν την πρόσβαση στο πάρκο.
  5. Την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να εκπληρώνουν πρώτα απ’ όλα και χωρίς προϋποθέσεις τις ανάγκες για δωρεάν και ελεύθερο αθλητισμό.
  6. Το άνοιγμα του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
  7. Την κατεδάφιση της παράνομης εξέδρας εκδηλώσεων(έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά και η Πολεοδομία).
  8. Την τακτοποίηση του αποθηκευτικού χώρου του Δήμου από την πλευρά της οδού Ασυρμάτου.
  9. Την άμεση βελτίωση ή αντικατάσταση όπου χρειάζεται των παιχνιδιών στις δύο παιδικές χαρές.
  10. Την απαγόρευση της στάθμευσης περιμετρικά του χώρου εκδηλώσεων.

Εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο ήδη υλοποιείται σιγά σιγά το όνειρο δεκαετιών των κατοίκων. Ήδη λειτουργεί συνεχής πραγματικά δημοκρατική διαβούλευση στα πλαίσια τόσο της ανοιχτής συνέλευσης όσο και των πολύμορφων δράσεων που γίνονται κάθε εβδομάδα στο απελευθερωμένο χώρο του ασυρμάτου. Υλοποιούμε το αίτημα για έναν πράσινο ασύρματο, ανοιχτό σε όλους.

Όπως έχουμε πει και παλιότερα, αυτό που θέλουμε είναι ο Ασύρματος να είναι ένας ενιαίος ανοιχτός χώρος πρασίνου και συνεύρεσης των ανθρώπων. Θέλουμε και τα 75 περίπου στρέμματα, που είναι η συνολική έκταση του Ασύρματου, να μπορούν να είναι καθημερινά προσβάσιμα σε όλους. Να αποτελεί ο Ασύρματος ταυτόχρονα άλσος με δασικά δέντρα και φυτά, χώρο περιπάτου, ανοιχτό σημείο συνεύρεσης των ανθρώπων, χώρο υποδοχής αντιεμπορευματικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώρο όπου το παιχνίδι, η καλλιέργεια λαχανικών, ο περίπατος, η ανάπαυλα, η συζήτηση και μια νέου τύπου πολιτιστική δραστηριότητα να μπορούν να βρουν ελεύθερα έδαφος σε μια ενιαία χωρική ενότητα. Για μας, ο Ασύρματος μπορεί να είναι ταυτόχρονα άλσος και κήπος, πλατεία και χώρος εκδηλώσεων, χώρος παιδικής δραστηριότητας αλλά και συνάθροισης των κατοίκων για να συζητήσουν ή να γιορτάσουν. Για αυτό το όνειρο αγωνιζόμαστε και δρούμε καθημερινά. Για αυτό το όνειρο καλούμε κάθε συμπολίτη μας να έρθει και να συμπράξει μαζί μας.

 

Σας καλούμε στην εκδήλωσή μας στο πάρκο του Ασυρμάτου

Σάββατο 4 Ιουνίου στις 20:00 για

  • ενημέρωση – συζήτηση πάνω στις νεώτερες εξελίξεις και στον προγραμματισμό περαιτέρω δράσεων και δραστηριοτήτων
  • λαϊκό γλέντι

 

 

 

Ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασύρματου

https://asyrmatos.espivblogs.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *