ΝΕΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ!

Έχει περάσει περίπου ενάμισι χρόνος από τότε που η υπόθεση της τύχης του Ασύρματου επικρατεί στα  κεντρικά θέματα της επικαιρότητας στο δήμο Αγίου Δημητρίου. Αρνητικοί πρωταγωνιστές αυτής της επικαιρότητας είναι από τη μία πλευρά η παρελθούσα δημοτική αρχή (και οι υπόλοιπες που προηγήθηκαν), καθώς και η σημερινή δημοτική αρχή με τα πεπραγμένα της ως αντιπολίτευση. Ελπίδα, από την άλλη, είναι η ενεργή συμμετοχή και ο αγώνας των κατοίκων για την διεκδίκηση του Ασύρματου και τη διαμόρφωση του σε χώρο υψηλού πρασίνου, διαμορφώνοντας έτσι ένα ζωντανό σύνολο μαζί με το ρέμα της Πικροδάφνης. Σε μία συνοικία όπως ο Άγιος Δημήτριος που περικυκλώνεται από πέντε νεκροταφεία, ένα αμαξοστάσιο λεωφορείων, δύο σταθμούς Μετρό, ένα υπερμέγεθες εμπορικό κέντρο (Mall), ένα σταθμό υπερυψηλής τάσης ΔΕΗ, και ένα πρόσφατα κατασκευασμένο(χωρίς πολεοδομική άδεια) εντός του πάρκου, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πέρα από τη διαμόρφωση όλου του Ασύρματου ως χώρου ελεύθερου και πράσινου. Η αποφασιστική στάση μας και η τελική έκβαση του αγώνα θα κρίνουν εάν στον τόσο επιβαρημένο δήμο μας, θα υπάρξει ένας ελεύθερος χώρος ή εάν θα ακολουθηθεί για μια ακόμη φορά η προσφιλής πολιτική παραχώρησης των ελεύθερων χώρων στα χέρια των διαφόρων επιτήδειων. Όπως έχουμε πει και παλιότερα, αυτό που θέλουμε είναι ο Ασύρματος να είναι ένας ενιαίος ανοιχτός χώρος πρασίνου και συνεύρεσης των ανθρώπων. Θέλουμε και τα 75 περίπου στρέμματα, που είναι η συνολική έκταση του Ασύρματου, να μπορούν να είναι καθημερινά προσβάσιμα σε όλους. Να αποτελεί ο Ασύρματος ταυτόχρονα άλσος με δασικά δέντρα και φυτά, χώρο περιπάτου, ανοιχτό σημείο συνεύρεσης των ανθρώπων, χώρο υποδοχής αντιεμπορευματικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώρο όπου το παιχνίδι, η καλλιέργεια λαχανικών, ο περίπατος, η ανάπαυλα, η συζήτηση και μια νέου τύπου πολιτιστική δραστηριότητα να μπορούν να βρουν ελεύθερα έδαφος σε μια ενιαία χωρική ενότητα. Για μας, ο Ασύρματος μπορεί να είναι ταυτόχρονα άλσος και κήπος, πλατεία και χώρος εκδηλώσεων, χώρος παιδικής δραστηριότητας αλλά και συνάθροισης των κατοίκων για να συζητήσουν ή να γιορτάσουν.  

Τι συνέβη όμως στον Ασύρματο;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η μεγαλύτερη έκταση των 75 στρεμμάτων ήταν περιφραγμένη, απρόσιτη στους κατοίκους, κρύβοντας το ένοχο μυστικό των δημοτικών αρχόντων: χώρος στάθμευσης απορριμματοφόρων και βαριών μηχανημάτων, χωματερή απόθεσης μπαζών, τρίμματος ασφάλτου και παλιοσίδερων, θαμμένοι κάδοι απορριμμάτων, κ.α. Οι υπόλοιπες εκτάσεις περιλάμβαναν εγκαταλελειμμένα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, σπασμένες πλακοστρώσεις, ασυντήρητους θάμνους, δένδρα και πράσινο. Στις δε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις μονοπωλούν τη λειτουργία τους αθλητικά σωματεία ή εμπορευματοποιείται η χρήση τους. Να σημειώσουμε ότι η αυθαιρεσία κυριαρχεί στο χώρο του Ασύρματου όπου η ΔΕΗ εγκατέστησε υποσταθμό, ο Δήμος ανήγειρε παράνομη τσιμεντένια εξέδρα και ο ιδιώτης που εκμεταλλεύτηκε την καφετέρια επέκτεινε παράνομα το κτίσμα, ενώ χρωστάει και πολλά νοίκια.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η απελθούσα δημοτική αρχή του κ.Λαζαρόπουλου σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 24.09.2009 θέλησε να παραχωρήσει έκταση του Ασύρματου στην Πολεμική Αεροπορία για την ανέγερση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης διασωστών! Η πρόταση καταψηφίζεται οριακά. Ευτυχώς κατόπιν κινητοποίησης από τους κατοίκους σταμάτησε αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση.

Στη συνέχεια, σε λαϊκή συνέλευση που είχε καλεστεί από την ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Αγίου Δημητρίου, ανοίγεται για πρώτη φορά δίοδος εντός του πάρκου με αφαίρεση συρματοπλέγματος. Τότε πραγματοποιείται και η πρώτη δενδροφύτευση. Παράλληλα, γίνεται η οικειοποίηση ενός κτιριακού χώρου για την κάλυψη των διαρκών αναγκών του αγώνα. Στις 03.06.2010 ο τότε Δήμαρχος καλεί κάτω από την πίεση των δημοτών σε δημόσια διαβούλευση για την παρουσίαση σχεδίου ανάπλασης 14 στρεμμάτων του Ασύρματου. Παρουσιάζεται «φρεσκαρισμένη» μελέτη προϋπολογισμού 3,6 εκ.ευρώ (που είχε επεξεργασθεί επί δημαρχίας Ειρηνάκη) που πλαστικοποιεί-τσιμεντοποιεί τον χώρο(θέατρο από μπετόν, γήπεδα 5×5, πίστα skateboard, κ.α.). Η έντονη αποδοκιμασία των κατοίκων είναι χαρακτηριστική τόσο στην διαβούλευση όσο και στο δημοτικό συμβούλιο που θα ακολουθήσει όπου η πρόταση τίθεται σε ψηφοφορία (την οποία παρεμπιπτόντως στήριζε θερμά η κυρία Ανδρούτσου). Τελικά η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων ωθεί το δημοτικό συμβούλιο στην καταψήφιση του σχεδίου.

Μετά από επίμονες παρεμβάσεις μας με ψηφίσματα, παραστάσεις, κ.α. απομακρύνθηκε το τρίμμα ασφάλτου που είχε ριφθεί στο εσωτερικό του πάρκου. Όσον αφορά το θέμα των απορριμματοφόρων-κάδων, ο δήμαρχος και οι λοιπές παρατάξεις δεσμεύτηκαν στη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής(που δε λειτούργησε ποτέ) για να βρεθεί λύση. Στις 30.10.2010 και μετά από 6 μήνες αδιαφορίας και απραξίας η Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου προχώρησε σε συμβολική κατάληψη της πύλης εισόδου των απορριμματοφόρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό των κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο χώρος του Ασύρματου ζωντάνεψε από την χρόνια εγκατάλειψη, καθώς αποτέλεσε κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με θερμή ανταπόκριση των κατοίκων. Καθιερώθηκε μια συλλογική κουλτούρα αλληλεγγύης, πολιτισμού και αντιεμπορευματικής ψυχαγωγίας με αρχή το τριήμερο εκδηλώσεων όπου συζητήσαμε το μέλλον του Ασύρματου, διοργανώθηκαν θεατρική παράσταση, συναυλία και λαϊκό γλέντι με συλλογική κουζίνα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που τις αγκάλιασε ο κόσμος όπως θέατρο σκιών, προβολές παιδικών ταινιών, συναυλία παραδοσιακής μουσικής, βραδιά για την πανσέληνο, κ.α.

Μετά από μελέτη και συζητήσεις που οργανώθηκαν από την Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου καταρτίσθηκε ένα σχέδιο σταδιακής διαμόρφωσης του πάρκου ώστε να «πρασινίσει» ο Ασύρματος και να αξιοποιηθεί ο χώρος για κοινωφελείς, και μη εμπορευματικές δραστηριότητες. Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις στις 24-29.10.2010  όπου με τη συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας καθαρίστηκε ο χώρος, φυτεύτηκε πλήθος δέντρων και αναδείχθηκε ο Ασύρματος σαν κέντρο δράσεων, εκδηλώσεων και αποφασιστικότητας των κατοίκων που απαιτούν έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου στην περιοχή τους. Τελικά μετά από ένα χρόνο κινητοποιήσεων και δράσεων, όχι μόνο σταμάτησαν τα σχέδια του Δήμου και όσων επιβουλεύονται τον Ασύρματο, αλλά αναδείχθηκε η σημασία του Ασύρματου για την ευρύτερη περιοχή με ένα θετικό τρόπο: οι κάτοικοι προχώρησαν με αυτοοργάνωση και αμεσοδημοκρατικές συνελευσιακές διαδικασίες στη διαμόρφωση του χώρου. Σε σχέση με την απαράδεκτη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει οι δημοτικές αρχές, πλέον ο Ασύρματος είναι ένας χώρος προσβάσιμος ανοιχτός και με ζωντανές δραστηριότητες.

Με βάση τα όσα έχουν συμβεί και περιγράφονται παραπάνω, δηλώνουμε ότι θα είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αποφάσεις από όπου και αν προέρχονται που θα στοχεύουν στην μετατροπή του Ασύρματου σε χώρο εμπορικών χρήσεων και δραστηριοτήτων αντί για ανοιχτό χώρο πρασίνου και συνάντησης των ανθρώπων. Γιατί δυστυχώς οι δημοτικές αρχές που διοίκησαν αυτή την πόλη μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισαν το πράσινο ως μια μεγάλη περιβαλλοντική ανάγκη αλλά ως συμπληρωματικό στοιχείο του κατασκευαστικού έργου που πραγματοποιούσαν και ευκαιρία εξυπηρέτησης ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων. Απέναντι στην εμπορευματοποίηση και την αλόγιστη τσιμεντοποίηση ενός σημαντικότατου ελεύθερου χώρου στην καρδιά της πόλης μας, αντιπροτείνουμε, μη περιμένοντας τίποτα σπουδαίο από την πλευρά των «αρμόδιων» θεσμικών οργάνων, την άμεση και ευφάνταστη δράσης των αγωνιζόμενων κατοίκων στο χώρο μέσα από μια ανοιχτή κινηματική διαδικασία συμμετοχικού-συμβουλιακού σχεδιασμού, όπου αγωνιζόμενοι άνθρωποι και ειδικευμένοι επιστήμονες μπορούν να διαμορφώσουν και υλοποιήσουν ένα σχέδιο χαμηλού κόστους, προσαρμοσμένο πάντα στις δικές μας ανάγκες. Ο αγώνας μας για ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ-ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, χωρίς κατακερματισμούς και εμπορευματικές χρήσεις, είναι αδιαπραγμάτευτος.

Άμεσες λοιπόν προτεραιότητές μας είναι:

-να φύγουν άμεσα τα απορριματοφόρα από το εσωτερικό του Ασύρματου

-να βελτιωθούν οι είσοδο πρόσβασης προς το εσωτερικό του χώρου

-να απομακρυνθούν τα μεγάλα αντικείμενα (όπως οι πεσμένες κεραίες) προκειμένου να μην αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς

-να διαμορφωθεί στον χώρο δημοτική αποθήκη με τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να διατίθενται υπεύθυνα στους κατοίκους που φροντίζουν τον χώρο (από τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν)

-να μη δοθεί και πάλι η καφετέρια σε κάποιον επίδοξο επιχειρηματία ιδιώτη.

Διεκδικούμε:

1. Τον άμεσο πολεοδομικό χαρακτηρισμό του Ασύρματου ως άλσους.

2. Την υλοποίηση της απαίτησης των κατοίκων για ένα ενιαίο και ανοιχτό χώρο πρασίνου χωρίς εμπορευματικές δραστηριότητες και κατακερματισμένες χρήσεις.

3. Την απομάκρυνση της Πολιτικής Αεροπορίας από τον Ασύρματο και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της για τις ανάγκες των κατοίκων.

4. Τη διαμόρφωση εισόδων, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος των πολιτών στο χώρο του Ασύρματου. Αυτό περιλαμβάνει και την απομάκρυνση των επικίνδυνων συρματοπλεγμάτων περίφραξης που εμποδίζουν την πρόσβαση στο πάρκο.

5. Την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να εκπληρώνουν πρώτα απ’ όλα και χωρίς προϋποθέσεις τις ανάγκες για δωρεάν και ελεύθερο αθλητισμό.

6. Το άνοιγμα του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

7. Την κατεδάφιση της παράνομης εξέδρας εκδηλώσεων(έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά και η Πολεοδομία).

8. Την τακτοποίηση του αποθηκευτικού χώρου του Δήμου από την πλευρά της οδού Ασυρμάτου.

9. Την άμεση βελτίωση ή αντικατάσταση όπου χρειάζεται των παιχνιδιών στις δύο παιδικές χαρές.

10. Την απαγόρευση της στάθμευσης περιμετρικά του χώρου εκδηλώσεων.

Ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασύρματου

https://asyrmatos.espivblogs.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *