Ο σπόρος της αυτοοργάνωσης στο πάρκο του Ασυρμάτου

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Πριν από τρία χρόνια, αποφασίσαμε αρχικά να κόψουμε σε κάποια σημεία το συρματόπλεγμα που περιέφρασσε τα 33 στρέμματα στο εσωτερικό του πάρκου για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόταν αφού είχε εδώ και χρόνια σταματήσει να χρησιμοποιείται από την Αεροπορία (μέχρι το ’80 λειτούργησε ως στρατόπεδο και στη συνέχεια ως κέντρο επικοινωνιών). Είχε προηγηθεί ένα μήνα νωρίτερα η πρόταση του τότε δημάρχου Λαζαρόπουλου να παραχωρήσει η Αεροπορία τη μισή έκταση στο Δήμο Αγίου Δημητρίου και στην άλλη μισή να κατασκευάσει Κέντρο Εκπαίδευσης Διασωστών Αεροπορίας. Εκτός από το αχανές -για τα δεδομένα μιας αστικής πλέον περιοχής- της έκτασης των 33 στρεμμάτων, διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος ανεπίσημα ήδη χρησιμοποιούσε μέρος του χώρου ως πάρκινγκ απορριμματοφόρων, νεκροταφείο χαλασμένων κάδων απορριμμάτων και κέντρο συλλογής ηλεκτρικών συσκευών προς ανακύκλωση. Επίσης, στο σημείο που σχηματίζεται ένας λόφος είναι σχεδόν βέβαιο ότι από κάτω βρίσκονται θαμμένα μπάζα και άλλα αδρανή υλικά. Τέλος, εκείνη τη περίοδο συζητιόταν έντονα και το ενδεχόμενο δημιουργίας στον Ασύρματο σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων του Δήμου πριν να μεταφερθούν στη χωματερή.

Με αυτή την εικόνα και αυτές τις προοπτικές για το τελευταίο ενιαίο κομμάτι του Ασυρμάτου (συνολικά το πάρκο έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα) αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα και συλλογικά. Από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή, οριζόντια και αμεσοδημοκρατική συνέλευση όπου ο καθένας/καθεμία θα μπορεί να καταθέτει ισότιμα τη γνώμη του, να συναποφασίζει και να συμπράττει. Η Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου κατέλαβε το εγκαταλελειμμένο κτίριο του στρατοπέδου όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

ΤΡΙΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΙ) ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ

Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στον απελευθερωμένο χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου δεκάδες μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, παιδικές εκδηλώσεις, γιορτές, κούλουμα, συλλογικά φαγοπότια και ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια. Επίσης, έχουν λειτουργήσει (προφανώς χωρίς αντίτιμο) εργαστήρια κατασκευής ψηφιδωτών, θεάτρου σκιών, χειροτεχνίας και κούκλας για παιδιά, ξυλουργικών κατασκευών ενώ τη φετινή χρονιά λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση εργαστήρι εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης καθώς και θεάτρου σκιών για παιδιά, θεατρική ομάδα, χορωδία και ελεύθερο σχέδιο. Από τα τέλη του 2012 λειτουργεί στον Ασύρματο και το «Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο» (http://awdeion.blogspot.gr/) το οποίο έχει τη δική του διαχειριστική συνέλευση και απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν μουσική και λόγω οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης είναι αποκλεισμένοι από τη μουσική παιδεία.

Σε ότι αφορά τα 33 στρέμματα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής και φίλων της ιδέας ενός πράσινου και ανοιχτού Ασύρματου έχουν φυτευτεί βάσει σχεδίου περίπου 400 δένδρα τα οποία υποστηρίζονται από υποδομή αυτόματου ποτίσματος. Κατά καιρούς φυτεύεται και λαχανόκηπος με φρούτα, κηπευτικά και βότανα τα οποία χρησιμοποιούνται στα συλλογικά φαγοπότια. Το συρματόπλεγμα έχει απομακρυνθεί σε αρκετά σημεία και η πρόσβαση είναι δυνατή από αρκετές πλευρές του πάρκου. Η καινούργια δημοτική αρχή απομάκρυνε σταδιακά και ύστερα από συνεχείς πιέσεις τους χαλασμένους κάδους, τα κοντέινερ και τα απορριμματοφόρα. Βέβαια, το ιδιοκτησιακό παραμένει ασαφές καθώς η έκταση ενώ πέρασε από την Αεροπορία στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έτσι ώστε να παραχωρηθεί -όπως μας διαβεβαίωναν- κατόπιν στο Δήμο, πλέον ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου η οποία όπως δηλώνει «συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ, προωθώντας σε αυτό τα μεγάλα και ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα».

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα του πάρκου που ανήκει στο Δήμο, σε αρκετές περιπτώσεις η Συνέλευση έχει αποτρέψει διάφορες «λαμπρές» ιδέες όπως την περαιτέρω τσιμεντοποίηση του πάρκου, την κατασκευή δύο επιπλέον γηπέδων 5×5, πάρκου skateboard και υπαίθριου τσιμεντένιου θεάτρου με γκαζόν ή την απόπειρα δωρεάν παραχώρησης μέρος του χώρου σε ιδιώτη για τη λειτουργία «Χριστουγεννιάτικου Χωριού» με περίπτερα που θα πωλούσαν προϊόντα και λούνα παρκ επί πληρωμή.

Σε αυτά τα τρία χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει το κατειλημμένο κτίριο που στεγαζόμαστε θέλοντας να προστατέψουμε τα 33 ενιαία στρέμματα αλλά και το σύνολο του Ασυρμάτου και παράλληλα να δώσουμε ζωή στο χώρο. Απευθυνόμενοι στους κατοίκους της περιοχής, μέσα από ανοιχτά και δημόσια καλέσματα και εκδηλώσεις προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο πρασίνου χωρίς εμπορευματικές χρήσεις, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η καθημερινότητα του οποίου να προκύπτει από τους ίδιους τους κατοίκους και όχι από ουρανοκατέβατους εργολάβους – τεχνοκράτες, ιδιοτελείς χορηγούς και χρηματοδότες και καριερίστες πολιτικούς. Επίσης, προσπαθούμε το κατειλημμένο κτίριο της συνέλευσής μας να είναι ένας χώρος ισότιμης συναναστροφής, ψυχαγωγίας, αμοιβαίας προσφοράς και αλληλεγγύης που να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε σέβεται τον ανοιχτό, αντιεμπορευματικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα της συνέλευσης.

Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου

7/2/2013

https://asyrmatos.espivblogs.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *